Cibulková po triumfe v derby: "Tréner ma chválil za servis"

17.01.2012 Celý región

Melbourne 17. januára (TASR) - Slovenská tenistka Dominika Cibulková (18. v rebríčku WTA) sa suverénnym spôsobom prebojovala do 2. kola dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne. Nasadená sedemnástka si v úvodnom kole v atraktívnom derby poradila s krajankou Magdalénou Rybárikovou hladko v dvoch setoch 6:3 a 6:1. Cibulková nadviazala na triumf nad kolegyňou zo slovenského fedcupového tímu z vlaňajšieho turnaja WTA v Tokiu, kde potrebovala na víťazstvo tri sety. Jej súperkou v 2. kole bude Maďarka Greta Arnová (92.), s ktorou má priaznivú bilanciu 1:0. V roku 2007 ju zdolala po trojsetovom boji v kvalifikácii na turnaji WTA v americkom New Havene.

O osude prvého setu súboja medzi Cibulkovou a Rybárikovou v Melbourne rozhodol rýchly brejk. Za stavu 5:3 premenila slovenská jednotka pri vlastnom servise v poradí tretí setbal. V druhom dejstve si Cibulková po dvoch brejkoch vybudovala náskok 4:1 a zápas s prehľadom dotiahla do úspešného konca. V siedmom geme využila pri podaní Rybárikovej v poradí štvrtý mečbal. Zverenka chorvátskeho trénera Željka Krajana má už teraz istú prémiu 33.300 austrálskych dolárov a 100 bodov do rebríčka WTA. Cibulkovej doterajším maximom v Melbourne Parku je osemfinále z roku 2009, vlani skončila na úvodnom podujatí veľkej štvorky v treťom kole na rakete svetovej jednotky Dánky Caroline Wozniackej. Rybáriková ani na štvrtý pokus neprešla v singli na Australian Open cez prvú prekážku.

Cibulková po úspešnom vstupe do Australian Open netajila veľkú spokojnosť. "Zápas proti Magde nebol ľahký, pretože bolo veľmi teplo a fúkal vietor, no zvládla som ho výborne. Dokázala som sa veľmi dobre vyrovnať s náročnými podmienkami. Hrala som rýchlo, od začiatku výmeny som tlačila Magdu do defenzívy a chodila som si pre body. Veľakrát mi pomohol servis, na ktorý som sa dnes naozaj mohla spoľahnúť. Magda sa snažila niečo vymyslieť a zmeniť rytmus hry slajzami, no vždy som na ňu našla dobrú odpoveď, väčšinou som jej to zabila z forhendu. Bol to z mojej strany na úvod grandslamového turnaja naozaj veľmi solídny výkon, ktorý ocenil aj môj tréner. Željko ma pochválil najmä za to, že som dobre servovala a v dôležitých momentoch pri brejkbaloch či gembaloch som si to uhrala sama. Zrýchlila som a Magda nestíhala. V hľadisku dnes bolo pár Slovákov, no boli takí tichší. Asi to bolo tým, že nevedeli ktorej z nás fandiť, keďže hrali proti sebe dve Slovenky," povedala Cibulková v konferenčnom hovore so slovenskými novinármi. Svoju súperku v 2. kole Arnovú príliš nepozná. "Na náš jediný vzájomný zápas z New Havenu si už absolútne nepamätám. Gretu som nevidela na posledných turnajoch, no Željko ju videl a určite mi pomôže ušiť na ňu účinnú taktiku. Dôležité bude, aby som hrala svoju hru. Cítim sa v dobrej forme a urobím všetko pre to, aby som postúpila do 3. kola," dodala Cibulková, ktorá v prípade triumfu nad Arnovou môže naraziť na bývalú svetovú jednotku Američanku Serenu Williamsovú.

Rybáriková bola po hladkej prehre s Cibulkovou zo svojho výkonu rozčarovaná. "Som sklamaná, pretože turnaje v Austrálii mi absolútne nevyšli podľa mojich predstáv, hoci som mala za sebou kvalitnú domácu zimnú prípravu. V Hobarte ani tu v Melborune som sa nedokázala vyrovnať so silným vetrom, čo sa naplno ukázalo aj v dnešnom zápase. Dominika sa oveľa lepšie prispôsobila náročným podmienkam, pri mojom podaní ma neustále tlačila a zaslúžene zvíťazila. V prvom sete tam boli nejaké šance, pri jej servise som viedla 40:30, no Dominika potom zahrala rýchlu loptu presne na lajnu a brejkbal odvrátila. V druhom sete už na dvorci dominovala. Podala som dnes iba 30-percentný výkon a to na takú kvalitnú hráčku, akou je Domča, v žiadnom prípade stačiť nemohlo. Musím na Austráliu a nevydarený úvod sezóny čím skôr zabudnúť. Po návrate domov začnem s prípravou na fedcupový zápas s Francúzskom v Bratislave," povedala zverenka trénera Martina Hromca.

dvojhra - 1. kolo:

Dominika CIBULKOVÁ (17-SR) - Magdaléna RYBÁRIKOVÁ (SR) 6:3, 6:1
 

Vyberte región